Welke skihelm moet ik kopen? Tips voor de beste en veiligste keuze

Kienhuis Wintersport

Ben jij op zoek naar de beste skihelm om je wintersportuitrusting compleet te maken? Een skihelm is een essentieel onderdeel voor elke skiër of snowboarder. Het beschermt je hoofd tegen mogelijke verwondingen bij een val of botsing. Maar weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een skihelm? Er zijn immers veel verschillende soorten skihelmen op de markt. In deze gids helpen we je stap voor stap om de juiste keuze te maken, zodat jij zeker weet dat je een veilige en comfortabele helm kiest die aan al jouw wensen voldoet.

Inhoud

  • Soorten skihelmen
  • Helmconstructies
  • Ventilatie
  • De pasvorm van een skihelm
  • Wanneer moet je een skihelm vervangen?
  • Waar een skihelm kopen?

Skihelmen zijn er in verschillende stijlen en constructies. Dit artikel helpt je de beste keuze te maken op basis van jouw specifieke behoeften. We beginnen met de verschillende soorten skihelmen, daarna bespreken we de helmconstructie, ventilatie, pasvorm, en wanneer je je skihelm moet vervangen.

Soorten skihelmen

Klassieke skihelm

De klassieke skihelm zie je het vaakst op de piste. Deze helm bedekt het grootste deel van je hoofd en beschermt ook je oren, wat zorgt voor extra warmte en comfort. De meeste klassieke skihelmen sluiten goed aan op je skibril, waardoor je ogen beter beschermd zijn tegen wind en sneeuw.

Vizierhelm

Vizierhelmen worden steeds populairder. Deze skihelmen hebben een ingebouwd vizier, waardoor je geen aparte skibril nodig hebt. Het vizier biedt een breder gezichtsveld en beslaat minder snel, ideaal voor brildragers. Echter, bij hoge snelheden kun je last krijgen van traanogen en deze skihelmen zijn vaak iets minder warm dan klassieke skihelmen.

Helmconstructies

In-mold skihelm

Een in-mold skihelm bestaat uit een harde buitenschaal met een vastgelijmde schuimlaag aan de binnenkant. Dit type skihelm is lichter en heeft meestal betere ventilatie dan andere helmen. Ze zijn betaalbaar en bieden voldoende bescherming voor de gemiddelde skiër, maar zijn minder bestand tegen harde klappen van objecten zoals stenen en takken.

Hardshell skihelm

Hardshell skihelmen hebben een stevige buitenschaal en een losse schuimlaag aan de binnenkant. Deze skihelmen zijn duurzamer en bieden betere bescherming tegen harde impacts. Ze zijn vaak zwaarder en minder ventilerend dan in-mold skihelmen. Deze skihelmen zijn vooral geschikt voor ervaren skiërs en snowboarders die extra bescherming nodig hebben.

Hybride skihelm

Een hybride skihelm combineert de voordelen van in-mold en hardshell constructies. De helm heeft een hardshell constructie op de kritieke plaatsen en een in-mold constructie voor meer comfort en minder gewicht. Dit type skihelm is populair bij off-piste skiërs omdat het lichte ontwerp goede bescherming biedt tegen impact van voorwerpen zoals stenen en takken. Hybride skihelmen zijn vaak duurder.

MIPS (Multi-Directional Impact Protection System)

MIPS is een extra veiligheidssysteem dat ontworpen is om hersenletsel te verminderen bij een val of botsing. Het bestaat uit een dunne, beweegbare laag binnenin de skihelm die de kracht van een impact verdeelt, waardoor het risico op hersenletsel wordt verminderd.

Ventilatie

Goede ventilatie in een skihelm helpt de temperatuur te reguleren en voorkomt oververhitting. Veel skihelmen hebben ventilatieopeningen aan de bovenkant, achterkant en zijkanten om warme lucht af te voeren en frisse lucht aan te voeren. Sommige skihelmen hebben verstelbare ventilatieopeningen, zodat je de luchtstroom kunt aanpassen aan de weersomstandigheden.

De pasvorm van een skihelm

Een goede pasvorm is cruciaal voor veiligheid en comfort. Zorg ervoor dat de skihelm goed aansluit bij de grootte en vorm van je hoofd. De meeste skihelmen hebben verstelbare banden of draaiknoppen om de pasvorm aan te passen. Pas de skihelm altijd samen met je skibril om te controleren of ze goed op elkaar aansluiten.

Wanneer moet je een skihelm vervangen?

Je moet je skihelm om de paar jaar vervangen, zelfs als hij er nog goed uitziet. Materialen en technologieën veranderen snel en een nieuwe skihelm kan veiliger zijn. Als je skihelm betrokken is geweest bij een val of botsing, moet je hem onmiddellijk vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. Controleer regelmatig op slijtage aan de binnen- en buitenschaal en vervang de skihelm als er iets beschadigd is.

Waar een skihelm kopen?

Een skihelm kopen kan een uitdaging zijn, maar bij Kienhuis Wintersport helpen we je graag. We bieden een breed scala aan skihelmen van topmerken zoals CP, Head, Smith, Casco, Bolle, Cairn en Scott. Ons deskundig personeel staat klaar om je te adviseren en te helpen bij het vinden van de perfecte skihelm die aan al jouw wensen voldoet. Zo kun jij veilig en comfortabel genieten van je wintersportvakantie!

Met deze informatie ben je goed voorbereid om de juiste skihelm te kiezen. Veel plezier en ski veilig!

Vorig artikel
Vorig artikel
Terug naar overzicht
Volgend artikel
Volgend artikel
Where snow becomes passion
Where snow becomes passion
Where snow becomes passion
Where snow becomes passion
Where snow becomes passion
Where snow becomes passion

Wil je meer informatie of heb je speciale wensen?

Neem dan contact met ons op, dit kan ook door te bellen of stuur een e-mail.

Neem contact op